Jujutsu

Vad är Jujutsu?
Runt om i världen finns det olika sorters kamparter och så har det varit i alla tider. I länder som t.ex. Kina, Indien, Grekland Brasilien, Japan ja till och med i Sverige har det funnits olika sätt att försvara sig på. Här i norden var det främst på vikingatiden som kampkonsten (bl.a. glimabrottning) utvecklades. Under 1500 och 1600-talets samurajperiod blomstrade kamparterna i Japan. En av de populäraste arterna var Jujutsu.

Jujutsu är ett stridssystem som utvecklades av japanska krigare, samurajerna. Jutsu har blivit översatt till art, teknik, stil medan Ju har blivit översatt till smidig, mjuk eller följsam.

Jujutsun kom till Sverige i början av 1900-talet. Den man som introducerade jujutsun i landet var Viking Cronholm som lärt sig av det en brittisk officer i Sydafrika. Cronholm, den Svenska JuJutsuns anfader undervisade ända fram till sin 75-årsdag som inträffade 1948.

INFO
Vad behöver jag för att träna?
Du behöver inga speciella kläder för att vara med och träna, men gärna ett par långa träningsbyxor och en långärmad tröja som är slitstark. När du sedan tränat ett tag och ser hur kul det är kan du köpa en JuJutsudräkt (gi).

Vad är bältesfärgerna till för?
Som i många andra kamparter har vi ett bältessystem som visar hur mycket vi kan. För att få ett nytt bälte så måste man genomföra en graderingstest, dessa utförs en gång per termin.  Det finns 6 elevgrader för vardera vuxna (Kyu-grader) och 10 st. elevgrader på barn/ungdom (Mon-grader), på svart finns det 10 olika nivåer (dangrader).  De olika färgerna är vitt (den färg du har när du börjar), sedan följer gult, orange, grönt, blått, brunt och till sist det svarta bältet. För att få gradera dig till vuxen svartbälte (dangrad) skall du ha fyllt 18 år.

Hur gammal skall jag vara?
Du skall helst ha fyllt 7 år för att börja träna i barngruppen. Vuxengruppen är från 14-15 år och uppåt.
PS! Du är aldrig för gammal för att börja träna eftersom du tränar i ditt eget tempo, om du vill träna hårt eller lungt bestämmer du själv.

Instruktörer
Stig-Lennart Åkesson 7 Dan
Johnny Enström 3 Dan
Niklas Rosberg 2 Dan
My Enström Svart ungdomsbälte
Melissa Rosberg Svart ungdomsbälte

Träningstider

Barn 7-11 år ca.
Måndagar och torsdagar 18.00-19.00

Ungdom/vuxna
Måndagar och torsdagar 19.00-20.00